Wanneer moet ik de distributieriem laten vervangen?

distributieriem

De distributieriem zorgt er met behulp van de krukas voor dat de nokkenas wordt aangedreven. Het is een riem bestaande uit tandjes, waardoor hij niet zomaar kan slippen. Echter is het belangrijk om hem preventief te vervangen bij een bepaalde kilometerstand. Je kunt in het boekje van de auto terugvinden wanneer je dit precies moet laten vervangen. Wanneer je de riem niet op tijd laat vervangen, loop je de kans dat hij kan doorslippen of breken. Als dat gebeurt, kan de motor niet meer lopen en kan er eventueel schade ontstaan. 

distributieriem

Waarom preventief vervangen?

Het is bij elke auto nodig om de distributieriem te laten vervangen. Ook als je maar weinig kilometers maakt, moet je dit doen. Naast dat je bij X kilometer de riem moet laten vervangen, wordt er ook een X aantal jaren gegeven waarbij je dit kunt doen, voor het geval dat je maar weinig kilometers rijdt. De riem kan namelijk op een gegeven moment slijten en uitdrogen. Hierdoor is de kans groot dat de riem breekt. 

Om te voorkomen dat dit ineens gebeurt en je niet meer verder kunt rijden, kun je dit dus het beste preventief laten vervangen. De kosten hiervan vallen mee, namelijk al vanaf vijftig euro. Er kunnen hier nog wel montagekosten bovenop komen. Als de riem kapot is, dan zullen de kosten natuurlijk ook hoger liggen.