BPM berekenen import, hoe werkt dat? 

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om voor de aankoop van hun nieuwe auto niet op zoek te gaan in eigen land. In plaats daarvan maakt men de keuze om over te gaan tot het importeren van een voertuig. Niet zelden blijkt dit financieel een behoorlijk stuk interessanter te zijn. Voor heel wat Nederlanders geldt bijvoorbeeld dat ze naar volle tevredenheid hun voertuig gaan importeren uit een land als Duitsland. Wanneer jij dat ook van plan bent dien je er wel rekening mee te houden dat je daarbij geconfronteerd zal worden met bepaalde kosten. De BPM is één van die kosten. Omwille van deze reden is de BPM berekenen import in de praktijk altijd zonder meer een aanrader te noemen.

Moet je BPM betalen bij import? 

Veel mensen hebben nog steeds het vermoeden dat er geen BPM dient te worden betaald op het ogenblik dat men de keuze maakt om een voertuig te importeren. Dat is echter zeker niet correct, integendeel. Je BPM berekenen import zal dan ook snel duidelijk maken dat er bij het importeren van de meest uiteenlopende voertuigen altijd sprake is van een te betalen hoeveelheid aan BPM. Hoeveel die precies bedraagt? Dat wordt bepaald aan de hand van twee verschillende zaken, namelijk ofwel:

  1. De CO2-uitstoot van het voertuig;
  2. De cataloguswaarde waar de auto over beschikt;

Voor personenauto’s die worden gekozen geldt dat er altijd wordt gekeken naar de CO2-uitstoot. Is er sprake van een ander type voertuig zoals bijvoorbeeld een camper of een bestelauto? In dat geval zal er rekening moeten worden gehouden met de cataloguswaarde van de auto. Hoe je BPM berekenen import precies moet gebeuren is dus afhankelijk van het soort auto die je gaat kopen.

Hoe kan je BPM berekenen import?

Je BPM berekenen import hoeft in de praktijk helemaal geen groot probleem te zijn, integendeel. Tegenwoordig is het namelijk zo dat er zoiets bestaat als een BPM tabel. Deze tabel maakt duidelijk op welke manier er afgeschreven kan worden. Het spreekt voor zich dat het raadplegen van deze tabel je meteen zeer duidelijke inzichten kan geven. Hou er zoals hierboven al aangehaald wel rekening mee dat de berekening niet altijd op dezelfde manier zal gebeuren. Het is dan ook bijvoorbeeld zo dat de BPM berekenen import bij een personenwagen zoals eerder al aangehaald niet vergeleken kan worden met deze van bijvoorbeeld een camper. 

BPM berekenen import is zeker niet onbelangrijk om aandacht aan te besteden!

De BPM berekenen import wordt in de praktijk niet zelden wel eens over het hoofd gezien. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat ze er geen rekening mee houden bij het berekenen van de totale kostprijs voor de aanschaf van hun voertuig. Toch spreekt het voor zich dat het wel degelijk een goed idee is om dit wel te doen. Enkel en alleen op die manier zal je namelijk tot de vaststelling komen welke kosten er allemaal in totaal gepaard gaan met de aanschaf van jouw nieuwe auto. In ieder geval, wil je op geen enkele manier met financiële verrassingen worden geconfronteerd? Dan is het zeker een aanrader om ervoor te kiezen om je BPM te berekenen bij import. Zoveel is zeker.

Wil je weten wat je allemaal moet doen? Bekijk dan de website van Dasimport.nl.