Tips voor het kiezen van jouw nieuwe opleiding

Het maken van jouw studiekeuze is misschien wel een van de lastigste keuzes in je leven. Moet je dus binnenkort een keuze maken welke opleiding gaat volgen? Dan kan dan soms heel stressvol zijn. Want wat vindt je nou eigenlijk leuk, en wat wil je later worden? Allemaal vragen waar je voor jezelf achter probeert te komen door allerlei vragen te beantwoorden. Immers is de keuze tegenwoordig ook reuze, waardoor de keuze soms nog lastiger lijkt te worden. Want voor alles is tegenwoordig wel een opleiding te bedenken, van opleiding burgerzaken, tot tandheelkunde en international business. Daarom helpen we je alvast op weg en zetten de beste tips voor je op rijtje, zodat jij jouw nieuwe opleiding kunt vinden. 

Vraag jezelf af

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten om de juiste studie te kiezen is om jezelf de juiste vragen te stellen. Denk eens goed na over wie jij nu echt bent en wat jij leuk vindt. Waar hecht je waarde aan en wat doe je graag? Hierbij is dus ook van belang waar beleef je plezier aan? Dit kunnen fysieke dingen zijn zoals sporten of knutselen, maar ook het andere dingen zoals het helpen van mensen of het ondersteunen van ouderen. Hierbij kan het ook helpen er over na te denken welke vakken hierbij aansluiten of welke vakken je op school leuk vindt. Ging je bijvoorbeeld met veel plezier naar geschiedenis, of juist naar wiskunde? 

Bekijk zo veel mogelijk informatie

De volgende stap is dan vaak om zo veel mogelijk informatie tot je te nemen. Dan niet zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer kan zien, maar zo veel mogelijk informatie over de mogelijkheden en opleidingen zodat je weet wat er mogelijk is. Zoek dus zoveel mogelijk informatie op over verschillende opleidingen die je interesse hebben. Of het nu gaat om een juridische opleiding of een marketing opleiding, voor elke opleiding is een hoop informatie te vinden. Zoek hierbij verder ook naar vergelijkbare opleidingen, vind je bijvoorbeeld veel informatie over een bestuurskundige opleiding, kijk dan ook eens verder bij andere opleidingsinstituten naar wat voor een opleidingen zij hieromheen aanbieden. 

Probeer je niet te laten beïnvloeden

Veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe opleiding zijn geneigd zich snel te laten beïnvloeden door hun omgeving, vooral voor jongeren kan dit lastig zijn. Maar vaak leidt dit tot een slechte studiekeuze. Dit komt doordat jouw omgeving je misschien in een verkeerde richting duwen, of je graag iets zien doen wat hun als goed of leuk achten. Belangrijk is dan om te beseffen dat het om jou gaat. Jij gaat die opleiding volgen en niemand anders. Het is dus alleen belangrijk of jij het leuk vindt en wat jij er later mee gaat doen. Uiteraard is wel goed om wel meningen van mensen die je vertrouwt tot je te nemen, maar uiteindelijk maak jij de beslissing en is het dus belangrijk dat jij je hierin niet onnodig laat beïnvloeden. 

meeloop- en open dagen

Als je dan al zo goed als weet wat je wilt gaan doen en een aantal of slechts één opleiding in gedachten hebt, is het goed om een aantal open dagen en bij voorkeur meeloopdagen te bezoeken. Zo kom je er achter hoe een dag binnen die opleiding er echt uitziet en weet je dus ook beter wat je kunt verwachten. Tegelijkertijd kun je ook de sfeer proeven en bekijken of de instelling of school je een beetje bevalt. Een open dag of meeloopdag is dus zeker een must wanneer je een opleiding gaat uitkiezen.