Onderwerp: Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

verhuurhypotheek aflossingsvrij afsluiten

Een aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek waarbij je gedurende de looptijd alleen rente betaalt en geen aflossing doet. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek moet je het geleende bedrag in één keer terugbetalen. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een nieuwe hypotheek of door de verkoop van het huis. In dit artikel zullen we verder ingaan op de voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek.

Meer informatie? Ik ben frits

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

Het grootste voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je gedurende de looptijd lagere maandlasten hebt dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld tijdelijk een lager inkomen hebt, maar wel in een duurder huis wilt wonen. Ook kan het zo zijn dat je verwacht dat je aan het einde van de looptijd van de hypotheek over voldoende financiële middelen beschikt om het geleende bedrag in één keer terug te betalen.

Daarnaast kun je bij een aflossingsvrije hypotheek zelf sparen voor de aflossing van de hypotheek, bijvoorbeeld via een beleggingsrekening of spaarrekening. Dit kan voordeliger zijn dan het aflossen van de hypotheek, omdat je dan kunt profiteren van eventuele rendementen op je beleggingen of een hogere rente op je spaarrekening.

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Een belangrijk nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je aan het einde van de looptijd het geleende bedrag in één keer moet terugbetalen. Als je dan niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan dit problemen opleveren. Je moet dan bijvoorbeeld je huis verkopen om de hypotheek af te lossen, waardoor je mogelijk genoegen moet nemen met een lagere verkoopprijs dan je had verwacht.

Daarnaast bouw je met een aflossingsvrije hypotheek geen vermogen op in je huis, omdat je gedurende de looptijd geen aflossing doet. Als de waarde van je huis stijgt, profiteer je daar dus niet van. Ook kan het zijn dat je aan het einde van de looptijd van de hypotheek geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten, bijvoorbeeld omdat je dan niet meer voldoet aan de inkomenseisen van de bank.

Conclusie

Een aflossingsvrije hypotheek kan voordelig zijn als je gedurende de looptijd lagere maandlasten wilt hebben en verwacht dat je aan het einde van de looptijd over voldoende financiële middelen beschikt om het geleende bedrag in één keer terug te betalen. Wel is het belangrijk om je goed bewust te zijn van de risico’s en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.