Tips bij het beveiligen van je woning
Het beveiligen van een woning gaat over het algemeen verder dan het gebruik van een kwalitatief goed slot op de voor- en achterdeur. Hoewel dit een goede basis vormt, wordt door slotenmakers aangeraden sloten te combineren met een alarmsysteem. Lukt het een inbreker het slot te forceren, dan zal het alarmsysteem deze alsnog afschrikken. Zonder alarmsysteem heeft een inbreker na het forceren van het slot in de basis vrij spel. Heb je een relatief oude woning? In dat geval start het beveiligen van een woning bij de bestaande sloten vervangen. De kans is reëel dat deze sloten niet meer voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een goed slot worden gesteld.
In dit artikel lees je meer over het beveiligen van een woning, aan de hand van een aantal tips. Gebruik ze om de kans op een inbraak in jouw woning tot een minimum te beperken.
Tip 1: voorzie ook de schutting- en schuurdeur van een stevig slot
Woningeigenaren die de beveiliging van hun woning willen verbeteren doen dit vaak door allereerst het slot op de voor- en achterdeur te vernieuwen. Let op, het is minstens zo belangrijk om de sloten op ramen van een upgrade te voorzien. Evenals dat sterk wordt aangeraden een opleg- of insteekslot op een schuttingdeur en bijvoorbeeld de deur van een losstaand schuurtje te plaatsen. Hoewel een inbreker over de schutting heen zou kunnen klimmen, maakt het slot op de schuttingdeur een inbraak in je woning net iets minder aantrekkelijk; er zijn wellicht makkelijkere doelwitten in de wijk. Daarbij helpt dit te voorkomen dat een inbreker spullen uit de tuin meeneemt.
Tip 2: laat een alarmsysteem op maat samenstellen
Je las al dat het verstandig is een goed slot op de voor- en achterdeur, de deur van de schutting en ramen te combineren met een alarmsysteem. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een bestaand pakket, welke je online bestelt of in de bouwmarkt koopt. Zo’n bestaand pakket sluit doorgaans niet goed aan op de risico’s in de inbraakbeveiliging van jouw woning. Verstandiger is het om een alarmsysteem zelf samen te stellen. Hulp van een slotenmaker kan hierbij gewenst zijn. Deze vertelt je meer over de route die een inbreker mogelijk volgt bij een inbraakpoging in jouw woning. Een raam op de eerste verdieping, grenzend aan de aanbouw beneden kan een voorbeeld van zo’n risico in de inbraakbeveiliging zijn.
Tip 3: schrik inbrekers af met een beveiligingscamera
Een goede inbraakbeveiliging bestaat uit drie elementen: een stevig slot, een alarmsysteem en een beveiligingscamera. Een camera schrikt een inbreker op voorhand af, daar deze niet gefilmd wil worden. Het vergroot de pakkans achteraf. Beveiligingscamera’s zijn er in verschillende varianten. Denk aan een moderne, slimme deurbel met camera. Of denk aan een klassieke beveiligingscamera aan de gevel, welke op afstand uit te lezen is door de camera te verbinden met het netwerk in huis. Een derde optie is een dummy camera; een camera welke geen beelden opneemt, maar inbrekers doorgaans wel afschrikt.