Hoe beveilig je jouw huis optimaal?

Bij het beveiligen van woningen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zo waarschuwen slotenmakers vaak. De meeste woningbezitters stoppen bij het vernieuwen van het slot op de voor- en achterdeur. Wat doe je echter, op het moment dat het een inbreker lukt het slot te forceren? Zelfs de beste sloten zullen een inbraak nooit volledig kunnen voorkomen. Denk aan het feit, dat een inbreker een raam in zou kunnen slaan. Het is om deze reden dat wordt aangeraden stevig hang- en sluitwerk te combineren met een alarminstallatie en bijvoorbeeld een beveiligingscamera. Denk daarnaast eens na over een bijzetslot laten plaatsen op de deur van de schutting of bijvoorbeeld het tuinhuis achterin de tuin. Een inbreker zou weliswaar over de schutting kunnen klimmen, toch maakt een bijzetslot op de schuttingdeur dat een inbreker sneller naar een ander doelwit zal zoeken. 

Goed slot op ramen en deuren in huis 

Goede sloten zijn te herkennen aan een hoge SKG-beoordeling. SKG is een afkorting van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke partij keurt sloten op de weerstand die ze bieden bij een inbraakpoging. Er worden maximaal drie sterren aan een slot gegeven. Slotenmakers raden aan te kiezen voor sloten met tenminste twee van deze sterren; je vindt ze op het slot zelf en hun verpakking. Beoordeel sloten niet alleen op hun SKG-rating, maar kijk ook naar het aantal verbindingspunten met de deurpost. Des te groter dat aantal is, des te meer moeite kost het inbrekers om het slot te forceren. 

Sloten combineren met alarmsysteem en beveiligingscamera 

Combineer de nieuwe sloten op ramen en deuren met een op maat gemaakt alarmsysteem. Dat wil zeggen, een alarminstallatie passend bij de risico’s in de inbraakbeveiliging van je woning. Die risico’s verschillen per woning. Om inbrekers nog voor hun inbraakpoging af te schrikken is het raadzaam een beveiligingscamera aan de gevel te monteren. Naast een klassieke beveiligingscamera kan ook een slimme deurbel uitkomst bieden.