Hoe kies je het juiste schakelmateriaal?

Verlichting is een belangrijk onderdeel in ons huis. Het zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid. Op sommige momenten is het gewenst om de intensiteit van de verlichting te bedienen of te dimmen. Dit kun je doen door middel van schakelmateriaal. Hierbij kun je denken aan wandschakelaars, dimmers en bewegingssensoren. Maar hoe kies je nu het juiste schakelmateriaal voor jouw huis? Je leest het hier!

Kopen van schakelmateriaal

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor schakelmateriaal je nodig hebt. Zo kun je gericht op zoek gaan en weet je ook waar je het kunt vinden. Denk bijvoorbeeld na over welk merk je nodig hebt. Zijn al je lampen en schakelaars van een bepaald merk? Zorg er dan voor dat je nieuwe schakelaar ook van dit merk is. Niet alleen werkt alles zo beter, je voorkomt ook dat je straks problemen krijgt met de aansluiting. Je kunt online ook eerst kijken welke merken goed worden beoordeeld of ga naar een speciale verlichtingsspecialist en vraag een medewerker om advies. Zij kunnen je precies vertellen welke schakelaar je nodig hebt.

Soorten schakelaars
Natuurlijk zijn er honderden schakelaars waar je uit kunt kiezen. Niet alleen qua vormgeving maar ook wat betreft de specialiteiten. Zo is de ene schakelaar waterdicht, doordat deze is voorzien van een klep, maar zijn er ook ‘open’ schakelaars. Hiernaast is er voor elk interieur wel een schakelaar te vinden met een mooi design. De meeste schakelaars zijn wit, zwart of grijs en passen dus bij alle andere kleuren. Verder wordt het design vaak zo minimalistisch mogelijk gehouden. Je wilt natuurlijk niet dat er een enorme schakelaar aan de muur hangt die opvalt. In plaats daarvan heb je tegenwoordig schakelaar die je op zo’n manier in het interieur kunt verwerken, dat ze niet eens meer op zullen vallen.