Een VPN-verbinding voor een bedrijf, is dat noodzakelijk of niet?

VPN

Met een VPN, ook wel een Virtual Private Network, is het mogelijk om een beveiligde verbinding te leggen tussen bepaalde zakelijke apparaten en het internet. Hierbij kun je denken aan zowel computers als tablets als ook aan smartphones. Een VPN kan er voor zorgen dat je online bent afgeschermd. Dit is bijvoorbeeld heel handig wanneer jij wilt dat medewerkers veilig gebruik kunnen maken van een openbaar Wi-Fi netwerk zonder dat de kans bestaat dat er bestanden of gegevens kunnen worden gestolen, of dat er mensen meekijken. Dit is handig wanneer medewerkers dus buiten het kantoor verbinding moeten kunnen maken met de servers van het bedrijf.

Een VPN in gebruik nemen.

Er zijn een aantal redenen waarom je een VPN in gebruik zou willen nemen. Deze redenen kunnen voor zowel de zakelijke, als de particuliere kant interessant zijn.

  • Je kunt veiliger het internet betreden, wanneer je een VPN gebruikt, dan worden alle gegevens die er worden ingevuld versleuteld. Dit kunnen hele gevoelige gegevens zijn zoals bijvoorbeeld bankgegevens of het BSN, je wilt liever niet dat deze zomaar op straat komen te liggen. Wanneer een internetcrimineel via de openbare Wi-Fi netwerken probeert om gegevens te stelen, dan is al wat hij vindt een aantal gegevens die compleet onleesbaar zijn.
  • Je bent anoniem, er is dus een kleinere kans dat je gegevens worden gestolen, maar daarnaast wordt ook nog eens je locatie en je IP-adres compleet verborgen. Het is heel gemakkelijk om bijvoorbeeld een IP-adres terug te leiden naar een bepaald adres, hierdoor kunnen internetcriminelen heel makkelijk achterhalen waar je woont. Met een VPN verbinding kan dat echter niet.
  • Een werkgever kan snel beveiligde toegang garanderen tot het netwerk van het bedrijf, hoewel steeds meer particulieren van een VPN verbinding gebruik maken, een VPN is ooit ontworpen ter bescherming van bedrijfsgegevens. Veel bedrijven maken dan ook gebruik van een VPN en veel bedrijven geven enkel toegang tot het bedrijfsnetwerk van een VPN. Sinds dat de internetcriminaliteit steeds meer een grote zaak begon te worden, is de VPN verbinding in het leven geroepen. Op deze manier kunnen bedrijfsgegevens namelijk niet worden gestolen. Ook wanneer de werkgever geen verplichting oplegt om een VPN verbinding te gebruiken, het is altijd wél handig om zelf het initiatief hiertoe te nemen.

Hoe werkt een VPN?

De werking van een VPN kan men eigenlijk zien als een soort beveiligde tunnel. Wanneer het voorkomt dat je verbinding maakt met het netwerk van een internetcrimineel omdat je de gedachte hebt dat je verbonden bent met de openbare Wi-Fi van bijvoorbeeld een hotel, dan stelt de VPN zeker dat er geen gegevens op jou PC kunnen worden ingezien of kunnen worden verandert.

Welke VPN is de beste?

Dit hangt er helemaal vanaf wat de wensen en de eisen zijn waar een VPN-verbinding aan moet voldoen. Een bedrijf zal grotere eisen hebben dan een particulier. Daarnaast biedt iedere service andere diensten. En nog iets om op te letten heeft u een Windows VPN of een Mac VPN nodig. 

VPN Nederland is een aanbieder die zowel goed te gebruiken is voor particulieren als bedrijven en zowel op Windows als Mac computers.

Is het voor een bedrijf noodzakelijk?

Het antwoord op deze vraag is: Nee, maar het is zeker wél aan te raden. Het is namelijk een stuk veiliger om wel een VPN te nemen als bedrijf. Het geeft namelijk veel meer garantie op veiligheid wanneer werknemers met het bedrijfsnetwerk verbinden via openbare netwerken, en als bedrijf is uiteraard het laatste wat je wilt als bedrijf is dat er allerlei gegevens op straat komen te liggen.