ADD behandeling bij volwassenenADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het wordt aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettendheidtype genoemd. Oftewel: er is sprake van een verminderde concentratie. Iemand met ADD komt vaak dromerig over. Dit komt doordat mensen met ADD vaak hun hoofd helemaal vol hebben met allerlei gedachten. ADD’ers zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en trekken zich daarom regelmatig terug.

ADD is de stille versie van ADHD en wordt daardoor vaak laat ontdekt. Meestal pas bij volwassenen. Wanneer je volwassen bent en de diagnose ADD krijgt kun je ervaringen opdoen die je zelfvertrouwen kunnen schaden. Gelukkig is er een behandeling van volwassenen met ADD. Daar lees je in deze blog meer over.

De kenmerken van ADD bij volwassenen

Je bent dromerig, vergeet regelmatig waarmee je bezig bent en concentreren kost je moeite. Als er dan één van je passies op je pad komt slaat de chaos in je hoofd oe. Naast dat snel afgeleid zijn bij ADD hoort kun je ook last hebben van uitstelgedrag. Je hebt moeite met het inplannen van je agenda en deadlines halen vind je lastig. Alle informatie die je binnen krijgt en moet ordenen is voor jou een hele opdracht. Door ADD kunnen stemmingen erg variëren van heel open en enthousiast naar stil en gesloten. Wanneer iets onverwachts gebeurd kun je helemaal overweldigd raken. Je bent als persoon empathisch en sociaal, maar je hebt ook tijd voor jezelf nodig.

Als je jezelf in de kenmerken van hierboven herkend kun je daarover in gesprek gaan met bijvoorbeeld een ADD coach. Hij of zij kan samen met je gaan kijken naar een behandeling van volwassenen met ADD. Want leren leven met ADD geeft je vertrouwen en rust.

Effectief leren leven met ADD

Er zijn verschillende behandelingen van volwassenen met ADD te bedenken. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen of in therapie gaan. Op dat laatste gaan we verder in. Wanneer je ADD hebt moet je beseffen dat het met therapie niet helemaal kan genezen. Therapie is bedoeld om je te leren omgaan met de symptomen van je ADD.

Je kunt therapie training in een groep volgen, maar ook individuele therapie kan je helpen leren leven met ADD. De voordelen van een therapie training in een groep is dat je het samen kunt hebben over de punten waar je tegen aan loopt wanneer je ADD hebt. Met mensen praten die hetzelfde hebben als jij schept een band en je kunt van elkaar leren.
Per persoon verschillen de behoeften. Dus misschien heb je wel meer baad bij individuele therapie. Je wilt liever je verhaal met één iemand delen en met dat persoon tot een oplossing komen. Kies hetgeen waarvan jij denkt dat bij jou als persoon past.