Tips voor jouw perfecte workation

De afgelopen jaren is de wereld drastisch verandert. Dat heeft ook aanzienlijk effect gehad op onze manier van werken. Maar dit bracht ook innovaties met zich mee. Thuiswerken werd de norm en dit kon op steeds meer manieren. Niet alleen thuis werken maar ook ver op afstand werken is steeds meer in trek. Daarom is de workation ook steeds meer in trek. Het is een combinatie van vakantie en werk, zo kun je jouw werk op afstand of misschien wel in het zwembad uitvoeren. Vaak betekent dit dat je s’ochtends aan het werk gaat en je de rest van de dag vooral geniet. Steeds vaker is het verhuur eigen woning hier ook een optie voor. Wel is het van belang dat zowel werk als vakantie niet onder de omstandigheden leiden. 

Zoek de juiste plek uit

Voor een fijne en productieve workation is het natuurlijk vooral van belang dat je de juiste plek uitkiest. De accommodatie waar je jezelf bepaalt namelijk in grote mate hoeveel je geniet van het werk en vooral van de vakantie. Belangrijk is dus om te bepalen of je in een villa, hotel of een appartement wilt zitten. Ook is het natuurlijk van belang dat je een goede wifi verbinding hebt en je gemakkelijk bereikbaar bent, een andere tijdzone is dus misschien niet zo handig. Zorg er daarbij voor dat je een fijne, het liefst afgesloten plek hebt om te werken, een aparte werkkamer bijvoorbeeld. Zo kun je ongestoord aan de gang. 

Wie neem je mee?

Een andere belangrijke tip is om de juiste mensen mee te nemen. Het is namelijk belangrijk dat je productief bent maar tegelijkertijd ook een fijne vakantie hebt. Zorg er daarom voor dat je mensen meeneemt met hetzelfde doel of mensen wie accepteren dat je veel aan het werk zult zijn. Zo heb je de juiste mensen om je heen om jezelf te motiveren en het juiste gezelschap om je prettig bij te voelen wanneer je plezier wilt maken. Als je je familie meeneemt is het ook goed erover na te denken wat je met je huis doet. Je kunt deze bijvoorbeeld verhuren aan expats of je familie er op laten passen. 

Zorg voor een afgesteld budget

Een workation kan aanzienlijk duurder zijn dan een gewone werkweek thuis. Zorg er daarom voor dat je jezelf hiervan bewust maakt en je dus een budget opstelt. Tijdens een workation is het namelijk makkelijk jezelf te laten meeslepen in alle activiteiten en zodoende te veel geld uit te geven. Bedenk dus van te voren hoeveel geld je wilt uitgeven aan het verblijf, eten en activiteiten bijvoorbeeld. Houd hierbij ook rekening met de plaats waar je verblijft op sommige locaties kan een verblijf aanzienlijk duurder zijn. Om de kosten te drukken kun je er ook voor kiezen je bestaande woning in Nederland te verhuren. 

Vergeet ook niet te genieten

Ook tijdens een workation kan je jezelf soms verliezen in je werk. Maar tijdens een workation wil je toch vooral genieten. Zorg er daarom ook voor dat je duidelijk je tijd in plant en dus niet te veel bezig bent met je werk. Immers ga je niet op workation om vooral stress te ervaren. Zorg er dus voor dat je afstemming goed is en je dus ook vooral genoeg tijd neemt om te relaxen en vooral te genieten van de vakantie. Niet alleen zal je dit het plezier geven waar je naar opzoek bent ook zal je dit extra motivatie geven om met nieuwe energie aan het werk te gaan.