Tips bij het kiezen van de juiste mondzorg?

Wanneer je opzoek gaat naar de juiste mondzorg of een nieuwe tandarts kan dit soms problemen opleveren. Van belang is natuurlijk dat je jezelf prettig voelt bij jouw praktijk en dat jij vertrouwen hebt in hetgeen zij uitoefenen. Tevens wil je natuurlijk dat je er op de juiste momenten terecht kan, ook in het geval van nood. Helemaal wanneer je kinderen hebt. Want van de Tandarts Schiedam tot een tandarts in groningen, jouw tandarts moet vooral vertrouwd voelen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook het geval is, oftewel dat je de juiste keuze maakt. Immers zijn er steeds meer tandartsen en mondzorgpraktijken te vinden en kunnen ze steeds meer. Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje. 

Onderscheid tandartspraktijken in Nederland

Misschien denk je er niet direct bij na wanneer je opzoek gaat naar de juiste mondzorg, maar in Nederland kunnen we verschillende praktijken onderscheiden. Als we kijken naar de tandartspraktijk kennen we voornamelijk de groepspraktijk, solopraktijk, vrijgevestigde mondhygiënist en de keten. Deze praktijken bieden allemaal een andere structuur aan in relatie tot de tandarts. Binnen een keten vallen vaak meerdere praktijken die samen hun tandartsen en assistenten regelen. Een solopraktijk daarentegen is enkel een losstaande praktijk waar slechts één tandarts werkt. Bij een groepspraktijk werken er daarentegen meerdere, vaak hebben dergelijke praktijken ook veel mondhygiënisten in dienst. Als laatste bestaan er ook praktijken van één mondhygieniste. Geregeld is een gevestigde mondhygiënist nog wel verbonden aan een tandarts. 

Onderscheid tussen de aangeboden diensten

Niet alle tandartsen bieden dezelfde diensten aan en sommige zijn juist weer gespecialiseerd in bepaalde behandelingen. Het is dus goed hierna te kijken wanneer je de juist mondzorg wil kiezen. Zorg er dus voor dat je alle opties onder elkaar ziet en bedenkt welke diensten jij nodig acht. Heb je geregeld last van gevoelige tanden bijvoorbeeld? Dan is het goed te kijken naar een tandarts die hier ook de juiste diensten voor aanbiedt. Maar ook angst kan een factor zijn, sommige tandartsen bieden namelijk speciale kindertandartsen aan die kinderen met angst voor de tandarts kunnen helpen. 

Certificaten en opleidingen

Tijdens het volgen van de tandheelkunde opleidingen krijgen alle tandartsen training in tandheelkunde, maar verdere training krijgen ze niet. Het is dus aan de tandarts zelf om dan aanvullende opleidingen en/of cursussen te volgen om zich bijvoorbeeld te specialiseren of breder te trainen. Of je nu een tandarts in Amsterdam of Tandarts Vlaardingen zoekt, dit zal dus altijd anders zijn bij elke tandarts. Steeds vaker worden deze certificaten en opleidingen ook door een tandarts gepubliceerd zodat iedereen kan zien welke ze behaald hebben, zo kun je een inschatting maken van de kennis en kunde van de tandarts en kijken waarin hij of zij gespecialiseerd is. Maar onthoud wel dat de tandartsopleiding vaak al meer dan voldoende is, vraag daarom gerust eens na hoe de tandarts in kwestie erin staat. 

Ervaringen van bestaande cliënten

Een van de beste tips om er echt achter te komen welke tandarts het beste aansluit bij jouw voorkeuren is om te kijken naar de ervaringen van bestaande of voormalig cliënten. De meeste tandartsen zullen je namelijk vertellen dat hun praktijk de beste is, maar alleen cliënten kunnen je vertellen hoe zij het als cliënt ervaren. Zoek daarom bijvoorbeeld online eens beoordelingen op en kijk hoe voorgangers het ervaren, maar schroom ook niet om bekende of familie te vragen naar hun ervaringen.