Op vakantie? Zo houd je je huis veilig

slot

Ga je lang op vakantie en ben je bang voor inbrekers? Er zijn veel dingen die je kunt doen om je huis ook tijdens langdurige afwezigheid veilig te houden.

Op slot

Natuurlijk doe je de deuren van je huis dicht en op slot als je op vakantie gaat, dat spreekt voor zich. Het is echter ook behoorlijk belangrijk om voor de juiste sloten te kiezen. Sloten van slechte kwaliteit kun je nog zo goed op slot doen, het zal een beetje inbreker niet snel tegenhouden. Kies dus altijd voor veiligheidssloten, sloten die hun werking bewezen hebben en je huis écht veiliger maken. Veiligheidssloten kosten misschien een beetje extra, maar dat is nog altijd beter dan kiezen voor slechte sloten en dus schijnheiligheid.

Sloten plaats je natuurlijk op al je deuren, maar denk ook eens na over sloten op je ramen en eventueel de poort naar je achtertuin. Natuurlijk, als iemand echt naar binnen wil kan deze altijd een raam ingooien of over de poort heen klimmen. Dit is echter een stuk lastiger, en maakt veel meer herrie dan het opendoen van een deur of raam, wat vaak van buitenaf verrassend makkelijk blijkt te gaan. Goed om hier eens kritisch naar te kijken!

De buren

Beter een goede buur dan een verre vriend: zeker als je op vakantie bent blijkt dat maar weer eens waar te zijn. Vraag buren die je vertrouwt om regelmatig de post op te ruimen zodat deze zich niet ophoopt achter de voordeur, een duidelijk signaal voor inbrekers dat er niemand thuis is. Ook kun je eventueel met hen nog meer dingen afspreken die je huis er extra bewoond uit laten zien. Zo nu en dan de gordijnen eens open en dan weer dicht doen, wat vaat op het aanrecht zetten of juist weer opruimen, de lichten op verschillende tijden van de dag aan en uit: allemaal zaken die je huis er bewoond uit laten zien, en ervoor zullen zorgen dat inbrekers liever voor een woning kiezen die overduidelijk verlaten is.

Leg het vast

Wordt er in je wijk regelmatig ingebroken of heb je veel waardevolle spullen in huis? Dan kun je ook altijd nog videobewaking overwegen. Videobewaking kan een inbraak niet altijd voorkomen, al lopen inbrekers vaak graag een paar huizen verder als ze zien dat je een camera hebt hangen. Het kan er echter wel voor zorgen dat beelden van eventuele daders als ze ondanks al je maatregelen toch binnen weten te komen op een presenteerblaadje aan de politie kunnen worden overhandigd, inclusief bewijsmateriaal. Dat zorgt ervoor dat de kans dat zij achter slot en grendel verdwijnen een stuk groter wordt.