Een auto leasen of kopen? Lees hier over de voor- en nadelen

Tegenwoordig zijn er veel manieren om een auto te financieren. Denk aan het kopen of het huren van een auto of het leasen van een auto. Twijfel je over het leasen of kopen van een auto? Lees dan verder over de voor- en nadelen ervan. 

Leasen

Er zijn twee manieren waarmee je een auto kan leasen, namelijk financial lease en private lease. Een private lease is bedoeld voor particulieren. Het is interessant voor mensen die van te voren een duidelijk beeld willen hebben van hoeveel ze per maand precies kwijt zijn aan een auto. 

Als ondernemer heb je te maken met een financial lease, ofwel het zakelijk leasen van een auto. Hieronder zullen de voor- en nadelen van financial lease voor je op een rij zetten. 

Geen grote investering

Een voordeel van het zakelijk leasen is dat je geen groot bedrag in één keer hoeft te investeren om een auto aan te schaffen. De auto betaal je in vaste termijnen terug. Hierdoor houd je geld over om weer te kunnen investeren in andere bedrijfsmiddelen. 

Groot aanbod

Een ander voordeel is dat er een groot aanbod aan auto´s aanwezig zijn bij financial lease. Zo heb je de keuze uit nieuwe auto´s die je kunt leasen, maar ook occasions (tweedehands auto´s). Kijk bijvoorbeeld eens naar een volkswagen financial lease

Een voordeel van het leasen van een tweedehands auto is dat je rijd in een auto waarbij de eerste afschrijving al is geweest. Hierdoor is de aankoopprijs ook gelijk een stuk aantrekkelijker. De maandlasten van de auto komen daardoor ook een stuk lager te liggen. 

Fiscale voordelen

Bij een financial lease ben je economisch eigenaar van het voertuig tijdens de looptijd van het contract. Dit betekent dat de auto op de balans van je onderneming mag staan. Hierdoor kan je als ondernemer gebruik maken van alle fiscale voordelen die daarbij komen kijken. Zodra de laatste termijn is betaald en afgerond, ben je ook juridisch eigenaar van het voertuig. Je kan dan doen wat je wilt met de auto. 

Fiscale bijtelling

Als je als ondernemer ook van plan bent om je zakelijke lease auto te gebruiken voor privé ritten, moet je daar belasting over betalen. De belasting die je betaalt over de privé kilometers die je rijdt, is de fiscale bijtelling. Dit kan een nadeel zijn van financial lease. 

Kopen

Naast het leasen van een auto kun je er ook voor kiezen om een auto te kopen. We zetten de voor- en nadelen op een rij. 

Eigenaar van de auto

Het grootste voordeel van het kopen van een auto is dat je direct de volledige eigenaar bent van het voertuig. Je kunt de auto zo lang houden als je zelf wilt en daarop bijvoorbeeld ook de tijdsduur van de financiering afstemmen. Daarnaast kun je zoveel privékilometers rijden als je zelf maar wilt. 

Onderhoudskosten

Een nadeel van het kopen van een auto is dat de onderhoudskosten van de auto fiks kunnen oplopen en het kostenpatroon grillig van verlopen. Het is belangrijk om altijd geld opzij te zetten voor het geval onverwachte onderhoudskosten hoog uitvallen.