Als veiligheid je werk is

veiligheid

Je staat er misschien nooit echt bij stil, maar er lopen in Nederland duizenden mensen rond die voor onze veiligheid zorgen. Sommige daarvan zijn heel zichtbaar, over anderen had je wellicht nooit nagedacht. Feit is dat er heel wat mensen en materialen nodig zijn om ervoor te zorgen dat wij hier iedere dag zo veilig mogelijk kunnen leven.

Politie

Zeg je veiligheid, dan zeg je politie. En terecht, want de politie zorgt voor onze dagelijkse veiligheid. Dat gebeurt voor een groot deel voor de schermen. Ze zijn aanwezig op plekken waar de veiligheid in het geding zou kunnen komen, en komen naar je toe als er zich een noodgeval voordoet. Ook achter de schermen is de politie uiteraard iedere dag hard bezig om ons land een stukje veiliger te maken. Er wordt hard gewerkt om mensen die een misdrijf hebben begaan van de straat te plukken en vast te zetten, maar ook om nieuwe misdrijven te voorkomen. Dat doet de politie niet alleen. Er is een altijd doorgaande samenwerking met justitie, die o.a. bepaalt hoe hoog de straf is die een veroordeelde moet krijgen (en ook of deze überhaupt veroordeeld moet worden uiteraard) en ook de opsporingsdiensten werken nauw samen met de politie om ons land veilig te houden.

Er zijn meer mensen die voor onze dagelijkse veiligheid zorgen. Defensie bijvoorbeeld, al staan veel mensen daar niet zo bij stil. Er is geen oorlogsdreiging, toch? Klopt, en we doen er met zijn allen ook alles aan om dat zo te houden. Maar mocht het toch misgaan, dan is defensie voorbereid. Denk ook eens aan alle medewerkers in de beveiliging. Zij zorgen ervoor dat jij veilig bent tijdens het uitgaan of bij een concert bijvoorbeeld, maar ook in drukke winkelstraten spelen zij een belangrijke rol, net als in en rond het openbaar vervoer. Een belangrijke functie, waar we dagelijks de vruchten van plukken.

Onzichtbaar

Naast de mensen voor wie veiligheid zichtbaar hun werk is, zijn er nog tal van mensen die ‘onzichtbaar’ bezig zijn ons land veilig te houden. Denk eens aan de industrie bijvoorbeeld. Hier gelden hele strenge regels die alle medewerkers moeten volgen, om onveilige situaties en potentiele rampen te voorkomen. Dat begint al bij de installatie, die moet piekfijn in orde zijn. De afdichtingen leverancier zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke stoffen kunnen ontsnappen; een oring kan het verschil maken tussen een goed werkende installatie en een tijdbom in wording. Voor de meeste mensen een onbekende vorm van veiligheid, maar oh zo belangrijk!