Hout bewerken door de jaren heen

4 gereedschap

Hout is misschien wel door de geschiedenis heen het belangrijkste materiaal dat we hebben. De grondstof die we van bomen halen werd vooral vroeger over voor gebruikt. Zo waren onze boten van hout, onze huizen van hout en was dat in ons huis was ook van hout. In die tijd was het bewerken van hout een beroep dat erg nodig was en er waren vaak alleen hele sterke mannen mee bezig. Door Tegenwoordig zit dat wel anders en gaat het op een hele andere manier met hele andere soort mensen. Wat is het verschil tussen nu en toen en hoe gaat houtbewerking er in de toekomst uitzien. Gaan we meer ontwikkelingen zien met de nieuwe haakse slijper of zal houtbewerking weer meer met de zaag worden?

Houtbewerking in de middeleeuwen

In de tijd van de middeleeuwen ontstonden er steden en legers en landen. De steden die in de landen zaten hadden natuurlijk huizen nodig om de burgers in te zetten en die huizen konden het makkelijkst gemaakt worden van hout. Hout was er namelijk in grote overvloed door de vele bomen die er vroeger op de aarde stonden. Ook moest het leger veel oorlogsschepen hebben en ook die werden van hout gemaakt. Houtbewerkers kregen een enorm stuk hout en moesten daar dan zelf met hun zaag vormen van zagen die pastte bij de huizen of bij de schepen. Je kunt natuurlijk wel begrijpen dat dit enorm lang duurde en daarom was de kosten hiervan dus ook extreem hoog.

Houtbewerking nu

In de tijd van nu is houtbewerking een stuk makkelijker geworden. Via bijvoorbeeld de haakse slijper kan het hout tegenwoordig bewerkt worden via elektriciteit. Hierdoor gaat de productie een stuk sneller en is het tegenwoordig een stuk toegankelijker voor de normale man. Ook is hout tegenwoordig niet meer het materiaal waar we onze huizen van maken dus de vraag is ook een stuk minder groot. Dit kwam vooral door de grote branden die ontstaan zijn tijdens de tijd dat we hout hadden voor onze huizen.